Voorkom claims van personeel door nauwkeurige urenregistratie

Het nauwkeurig vastleggen van gewerkte uren en cao-afspraken is essentieel voor organisaties, zeker in een tijd waarin er steeds meer aandacht is voor eerlijke behandeling van werknemers. Met mijnrooster kunnen bedrijven ervoor zorgen dat zowel de uren van deeltijd- als voltijdwerknemers correct worden geregistreerd. Dit helpt niet alleen om overuren en toeslagen nauwkeurig toe te kennen, maar ook om potentiële discriminatieclaims te voorkomen.

Recent heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat werkgevers geen onderscheid mogen maken tussen deeltijd- en voltijdwerknemers bij het toekennen van overwerktoeslagen. In veel organisaties krijgen voltijders een toeslag voor overuren, terwijl deeltijders vaak pas een toeslag ontvangen als zij meer werken dan een voltijdwerknemer. Het Hof oordeelde dat dit onderscheid niet toegestaan is.

Discriminatie

De uitspraak kwam voort uit een Duitse zaak waarin een cao bepaalde dat werknemers pas recht hebben op een overwerktoeslag na het overschrijden van de voltijdarbeidstijd. Twee deeltijdse verpleegkundigen vonden dit oneerlijk en stelden dat ook zij recht hadden op een toeslag zonder dat zij de voltijdgrens overschreden. Het Hof stelde hen in het gelijk en oordeelde dat het gelijkheidsbeginsel vereist dat deeltijders en voltijders in vergelijkbare situaties gelijk behandeld moeten worden.

Daarnaast stelde het Hof dat er sprake was van indirecte discriminatie op grond van geslacht. Bijna 85% van de deeltijdwerknemers was vrouw, waardoor deze groep disproportioneel werd benadeeld door de cao-regeling. Hoewel een dergelijke uitspraak in Nederland nog niet is gedaan, is het wel belangrijk dat organisaties zich goed voorbereiden.

Nauwkeurige registratie essentieel

Organisaties kunnen proactief werken door een systeem zoals mijnrooster in te zetten. De  software helpt bij het zorgvuldig vastleggen van de gewerkte uren en het zorgt ervoor dat organisaties voldoen aan de cao-afspraken. Dit voorkomt onduidelijkheid en mogelijke juridische complicaties rondom overwerktoeslagen en discriminatieclaims.

Het is dus niet alleen een kwestie van naleving van de wet, maar ook van het beschermen van de organisatie tegen potentiële risico’s.

Meer weten?

Stel een vraag aan mijnrooster of lees hier meer over de betreffende rechtszaak.

 

Personeelsplanning software vergelijken?

Bekijk in onze video welke belangrijke vragen u moet stellen en download de vragen voor eigen gebruik.

Onze laatste berichten