Is biometrische tijdregistratie veilig?

Biometrische tijdregistratie werkt met fysiologische kenmerken van mensen zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Veel organisaties en medewerkers zijn argwanend om deze manier van tijdregistratie te gebruiken. Zijn deze zorgen terecht?

Breed gebruikt

Ondanks de twijfels die er zijn, wordt biometrische tijdregistratie en ook toegangscontrole inmiddels breed en veelvuldig toegepast, veelal in combinatie met personeelsplanning. Dat is op zich niet verwonderlijk want er zijn geen pasjes, tags of wachtwoorden meer nodig, waardoor medewerkers en de organisatie veel tijd winnen en een stuk minder gedoe hebben. Ook vallen de kosten tegenwoordig reuze mee. Al met al wint biometrische tijdregistratie steeds meer terrein.

Veilig voor verlies of diefstal

Biometrische registratie heeft als voordeel dat er geen pasjes of tags, e.d. worden gebruikt. Een pasje kan kwijtraken of worden gestolen en dat levert weer tijd en ergernis op. Dit probleem bestaat met gezichtsherkenning of  vingerafdrukherkenning niet

Er worden natuurlijk wel gegevens opgeslagen van een gezicht of vinger, dus dat zou een potentieel risico kunnen opleveren als deze gegevens zouden kunnen worden gestolen. Het systeem van opslaan van deze informatie is echter zo ingericht, dat deze bestaan uit digitale codes die niet te herleiden zijn naar een gezicht of vingerafdruk. De gegevens zijn zelfs niet te gebruiken in een ander biometrisch systeem. Stelen is dus zinloos. Bovendien zijn de systemen beveiligd tegen hacken waardoor het haast onmogelijk is om bij de gegevens te komen.

Inbreuk op privacy

Bij systemen voor tijdregistratie wordt in de regel een één-op-één scanmethode gebruikt voor gezichtsherkenning. Voorbijgangers worden niet gescand en de werknemers die wel worden gescand hebben hier zelf handmatig toestemming voor gegeven. Er is dus op deze manier geen sprake van inbreuk op privacy.

Betrouwbaarheid van de technologie

Wat nu als mijn gezicht of vingerafdruk niet wordt herkent? Deze vraag wordt geregeld gesteld. Ofschoon pasjes en tags ook geen 100% betrouwbaarheid bieden, kan van hedendaagse biometrische systemen gezegd worden dat deze een waanzinnig kleine foutmarge hebben. Een foutmarge van 0,0001% of zelfs minder, is zeker haalbaar.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voordelen van biometrische tijdregistratie in combinatie met personeelsplanning? Neem contact met ons op!

Personeelsplanning software vergelijken?

Bekijk in onze video welke belangrijke vragen u moet stellen en download de vragen voor eigen gebruik.

Onze laatste berichten